divendres, 9 de maig de 2008

Trobada banyera del S. II d.C

Trobada una banyera robada del s.II d.C


La policia retorna a Itàlia una banyera de l'època d'Adrià
1. • Un antiquari va comprar l'objecte per 3.000 euros quan el valor és de 300.000
2. • La tina, de marbre i ricament decorada, va ser sostreta d'un jardí de Roma

BARCELONA

Una banyera de marbre que devia haver utilitzar una família patrícia a la Roma de l'emperador Adrià (segle II) va ser entregada ahir per la Policia Nacional a les autoritats italianes. La banyera va ser robada el 2005 del jardí d'una vil.la romana i va acabar en un antiquari de Barcelona que en va pagar 3.000 euros i la venia per 6.000. En realitat, la banyera està valorada en uns 300.000 euros i una de tipologia molt semblant s'exposa a la sala XVI dels Museus Vaticans.
Al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), just al costat de la rèplica d'Esculapi, la celebritat arqueològica local, es va firmar ahir l'acord d'entrega de la banyera. Dos funcionaris del Comando Tutela Patrimonio Culturale Carabinieri de Palermo (Sicília), cos que s'ha encarregat de la investigació, es van fer càrrec de la relíquia adriana que, a hores d'ara, en un contenidor, ja és de camí a Roma per ser tornada al propietari.

LOCALITZADA

La banyera va ser sostreta d'un jardí particular a Roma i els lladres no es van emportar res més. El Grup de Protecció de Patrimoni Històric de la prefectura de Barcelona la va intervenir a principis de març després de rebre's en el jutjat número 32 una petició rogatòria internacional al ser identificada pels carabinieri per casualitat, quan eren a Barcelona investigant un altre delicte patrimonial. La peça estava exposada en una galeria barcelonina el propietari de la qual l'havia adquirit "de bona fe", segons informa la policia, a un brocanter de Sant Fruitós de Bages. La policia no n'ha localitzat l'anterior venedor, però hi ha sospites que procedeixi d'Itàlia.
Dipositada al MAC des de la incautació, el director, Pere Izquierdo, destacava ahir com a obligació museística "la col.laboració contra el tràfic d'antiguitats". Izquierdo va explicar que a l'era adriana aquestes banyeres es feien de forma gairebé industrial, amb una iconografia basada en la mitologia. Adrià, l'emperador viatger, l'estrateg militar que va derrotar libis i pigmeus, va ser un gran admirador de la cultura grega i va hel.lenitzar Roma. Del seu gust estètic en queda el Panteó de Roma, a més de nombroses relíquies disperses per museus i col.leccions privades, entre les quals hi ha efígies d'Antínous, un dels seus favorits.

La banyera ovalada de marbre presenta escenes decoratives en relleu, com ara Hèrcules empunyant la maça o divinitzat, amb un mantell de cap de lleó; Menedes ballant, Apol.lo i Afrodita. Hi ha també puttis o angelets esculpits, màscares teatrals i dos caps de lleó. Els carabinieri la van identificar perquè presenta una marcada esquerda que no afecta les escultures. Durant la sostracció i el seu trasllat a Catalunya va patir un lleu desperfecte que ha deixat una taca blanca a la vora. No és irreparable.